• +420 732 653 601

Pokládka dřevěné terasy

Dřevo patří jednoznačně mezi nejoblíbenější materiály pro realizaci teras a odpočinkových zón kolem bazénů. Výhodou dřeva je velice příjemný kročejový efekt a výborné vlastnosti v podobě snadné údržby, rychlého vysychání, rychlého ohřívání a vychladání. Pro realizaci dřevěných teras využíváme nejčastěji evropské dřeviny, ale od certifikovaných dodavatelů pro náročnější klienty odebíráme také dřevo exotického původu. Mezi nejoblíbenější druhy dřevin pro realizaci dřevěných teras patří jednoznačně sibiřský modřín. Dřevěné terasy kromě výroby a realizace také udržujeme a renovujeme.

Pokládka terasy profesionály není drahá

Kalkulaci pokládky dřevěné terasy se vždy odvíjí od složitosti celé zakázky a finální kalkulaci sestavujeme vždy individuálně po bezplatné prohlídce technikem. Níže jsme si pro Vás připravili ukázkovou kalkulaci běžné zakázky:

Pro klienta z Prahy jsme realizovali dřevěnou terasu ze sibiřského modřínu. Dřevěný rošt, na který jsme následně kladli terasová prkna, byl usazen na betonových patkách. Velikost terasy byla 50m2 a celková cena za materiál a práci byla 50 000 Kč. Úpravy terénu si provedl klient svépomocí.

Co dřevu škodí nejvíce?

Ačkoliv pro výrobu dřevěných teras používáme vysoce kvalitní dřevo, jako u mnoha ostatních přírodních materiálů je nutné zohlednit efekt působení UV záření a povětrnostních vlivů. Proto je vhodné terasu vyrobenou ze dřevěných prken pravidelně čistit a na jaře či na podzim jí věnovat více péče v podobě vyčištění a následného naolejování, které zabrání degradaci na celou následující sezónu. Hlavním nepřítelem dřeva je vlhkost, která pokud se do dřeva dostane, způsobuje v něm trhlinky, kde se poté usazují nečistoty a množí mikroorganismy, které dřevo poškozují zevnitř. Další problémem je UV záření, které z neošetřeného dřeva uvolňuje stavební látku lignin, ta je poté po chemické reakci vymývána vodou a dřevo ztrácí svoji strukturu. Všemu lze však díky kvalitní údržbě zabránit.

Dřevo nebo WPC?

Na trhu se v posledních letech objevuje také varianta WPC (dřevoaplastových) prken, které deklarují vysokou stálost jak barevnou, tak mechanickou. WPC terasy vypadají velice podobně jako terasy ze dřeva a dle výrobců není nutné téměř žádná údržba. Menší nevýhodou je pomalejší schnutí vody například po dešti a pomalejší vychladání, což může být problém například v teplých večerech, kdy chcete vyvětrat v místnostech, které jsou v blízkosti WPC terasy.